Kjærlighet og fastetid.
Jeg hørte en historie her en dag, fortalt av kollega og flekkerøygud Eivind Martinsen. Det handlet om en liten gutt som påstod hardnakket at han hadde møtt Jesus ansikt til ansikt. Moren hans lurte på hva dette var for en fiks ide og tok han med til en prest som forhåpentligvis kunne få disse grillene ut av hodet på gutten. Presten tenkte han skulle være lur, og ba gutten om han, neste gang han skulle treffe Jesus, kunne spørre hva det var presten bekjente i sitt forrige skriftemål. Joda, det skulle gutten gjøre. En tid senere kommer gutten og mora tilbake til presten, og presten vil vite hva Jesus hadde svart. Jo, sa gutten, Jesus svarte: «Hva presten bekjente i sitt forrige skriftemål? Nei, det har jeg glemt…»

Det er det som er så fint. Når vi kommer til Jesus med våre liv og våre små og store feiltrinn, så er alt tilgitt og glemt. Ingenting kan ta fra oss det at vi ER Guds elskede barn. For Gud er kjærlighet. «Kjærligheten er ikke det at vi har elsket Gud, men at han har elsket oss og gitt sin sønn til soning for våre synder. Mine kjære har Gud elsket oss slik, da skylder også vi å elske hverandre» sier Joh. Denne kjærligheten var tema nå nettopp i kirka. Slik den er beskrevet i den kanskje vakreste av alle bibeltekster: 1 Kor 13. En ode til kjærligheten. Ta deg gjerne tid til å slå opp og lese hva som står der.

Paulus skriver til en menighet hvor det var mye stridigheter, partier og spetakkel. Mye hovmod og fordømmelse. Mye kunnskap og store ord. Han gir en beskrivelse av en kjærlighet som det bare er en som har greid å leve fullt ut, og det er Jesus selv. Den kjærligheten som er idealet for oss alle. Den kjærligheten som er tålmodig, velvillig, som ikke misunner, som ikke skryter. Den kjærligheten som ikke er hovmodig, som ikke krenker, som ikke søker sitt eget. Som ikke er oppfarende, og som ikke gjemmer på det onde. Den kjærligheten som ikke gleder seg over urett, men har sin glede i sannheten. Den kjærligheten som utholder alt, tror alt, håper alt, tåler alt.

Denne kjærligheten er vårt ideal. Noe å strekke seg etter. En type kjærlighet som står i skarp kontrast til den tida vi lever i, hvor mye handler om å sikre seg selv, fremheve seg selv, skaffe seg mest mulig «likes» og oppmerksomhet. Det er en kjærlighet som får oss til å vende ansiktet bort fra oss selv og mot dem vi har rundt oss. Venner, naboer, båtflyktninger osv. Det er som sagt bare en som har levd denne kjærligheten helt og fullt og ut i sin ytterste konsekvens, og det er Jesus selv. Og så er det vår gave, vårt store eventyr, å la denne kjærligheten være idealet i våre liv. I familien, i menigheten, i lokalsamfunnet. Kan vi preges av denne kjærligheten i vår omtale av hverandre og vårt fellesskap med hverandre, på tvers av alle mulige grenser og uenigheter – da vil Flekkerøya bli et stadig bedre sted og bo. La det bli et prosjekt nå i fastetida. Å la denne kjærligheten være idealet. Begynn fra toppen av denne lange lista som Paulus gir oss. Ta et ord om dagen med deg ut i livet og fokuser på det. (tålmodig, velvillig, ikke skryte, ikke misunne, ikke søke sitt eget osv) Se om ikke det kan gi hjelp til forandring. «Så blir de stående disse tre, tro håp og kjærlighet. Men størst blant dem er kjærligheten.»

Håkon Borgenvik,
Sokneprest

Logg inn